top of page

Hoe maakt u uw tuin klaar voor de lente?

Bijgewerkt op: 16 mrt. 2023

Is uw tuin al lenteklaar?

Vogels beginnen aan hun nestjes, planten, bomen en hagen krijgen terug blad,… Uw tuin ontwaakt uit de winterslaap, de lente is in het land! Dat betekent ook dat er tuinwerken op uw to do lijst staan. Start in het voorjaar met tuinonderhoud als u wilt genieten van een verzorgde, gezonde en groeiende tuin bij warmer, zonnig weer!Wat te doen in de tuin in het voorjaar…

De lente is het startschot van het nieuwe groeiseizoen. Wat kunt u zoal doen in de tuin van zodra de vrieskou verdwenen is? Enkele tips:


1. Gazon

Tijdens de herfst- en wintermaanden stopt het gras tijdelijk met groeien, maar mos en onkruid blijven weelderig tieren. Nu is het moment om uw gazon te maaien, verticuteren en te bemesten. Maai uw gazon kort, verwijder onkruid, mos en maairesten en steek uitgelopen graskanten af. Harken helpt om de bodem te verluchten. Het gazon voeden kan met een dun laagje compost. Oneffenheden kunnen opgevuld worden met fijn potgrond. Kale plekken in uw gazon kunt u bijzaaien.


2. Snoeiwerken

Vaste planten en hagen zoals buxus, taxus en Portugese laurier kunnen in het voorjaar gesnoeid worden wanneer het niet langer vriest. Ook snelgroeiende klimop kan een snoeibeurt gebruiken. Verwijder verwelkte bloemen om de groei van nieuwe knoppen en takken te bevorderen. Het tuinafval kan vervolgens op de composthoop. In het voorjaar kunt u ook zomerbloeiers en herfstbloeiers snoeien, zoals vlinderstruiken en rozenstruiken. Zo is er minder kans op ziekten en krijgt u bloeiende struiken in de plaats.


3. Algemeen tuinonderhoud

De voorjaarsschoonmaak is ook van toepassing in de tuin. Maak paden, terrassen en tuinmeubilair schoon, hark oude bladresten weg en maak plaats voor nieuwe scheuten: knip nu dode takken en afgestorven planten af uit borders die vervolgens kunnen dienen als compost in uw bloemen- en plantenborders. Ook een lenteschoonmaak in voederhuisjes is welkom in deze periode.


4. Maart is een goede maand om te planten

Bij het planten van bomen en planten in maart is het belangrijk het juiste type plant te kiezen voor uw omgeving (Op het Noorden, Zuiden, in de schaduw, halfschaduw, zon, vochtige grond, enz.). Onderzoek de soorten planten die goed gedijen in de omgeving en zorg ervoor dat u de grond voorbereidt voordat u gaat planten. Maak de grond goed los en vrij van onkruid en factoren die de groei kunnen verstoren. Geef uw planten regelmatig water en voeg eventueel een grondverbeteraar in het plantgat. Grondverbeteraars zorgen voor een goede zuurgraad of voedingsgehalte en bevorderen zo de groei.


Heeft u vragen rond het aanleggen van de tuin? Contacteer dan JV Afsluitingen en Tuinaanleg voor meer info.

121 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Tips voor het najaarsonderhoud van de tuin

Na een lange en uitzonderlijk warme zomer is de herfst ondertussen alweer in het land en als tuineigenaar weet u dan al hoe laat het is. Het najaar is de ideale periode voor het uitvoeren van heel wat

Commenti


bottom of page