top of page

Hoe maakt u een klimaatbestendige oprit? Kies bewust voor waterpasserende tegels

Tips voor een klimaatbestendige oprit

Heeft u plannen om een nieuwe oprit te leggen voor uw woning? De oprit moet niet alleen praktisch zijn, maar u wilt wellicht ook dat deze er mooi uitziet en klimaatbewust is. We geven u alvast enkele tips hoe u ervoor kunt zorgen dat deze aan alle voorwaarden voldoet.

waterdoorlatende klinkers_ebema
Ebema

Waarom kiezen voor een klimaatrobuuste oprit

Er zijn verschillende redenen waarom u zou kiezen voor een klimaatbewuste oprit. De eerste is, niet verrassend, het klimaat zelf. Overstromingen als gevolg van hevig regenweer zijn geen zeldzaam fenomeen geweest de laatste jaren. De oorzaak ligt bij betonnering in overstromingsgevoelige gebieden, waardoor het water niet in de grond kan. Ook bij uw woning kan u hieraan meehelpen door de totale oppervlakte aan betonnering bij uw woning te minimaliseren. Denk maar aan het aanleggen van een klimaatrobuuste tuin of dus ook een klimaatbewuste oprit die het regenwater makkelijker doorlaat. Een tweede reden is meer dwingend zelfs. Zo is het in veel steden en gemeenten ondertussen al verplicht om (minstens een deel van) de oprit waterdoorlatend te maken.


waterpasserende tegels_ebema1
Ebema

Hoe legt u een klimaatbewuste oprit?

De beste manier om een klimaatbewuste oprit te leggen, is door te kiezen voor een waterdoorlatende ondergrond. Geen beton dus, maar wel een waterdoorlatende verharding zoals kiezels, grind of zelfs gras. Ondertussen helpt technologie ook een handje. Zo bestaan er waterpasserende tegels die door hun brede voegen makkelijker het water doorlaten. Deze voegen kunt u dus vervolgens opvullen met grind, kiezels of gras als u een groen effect verkiest.


Hoe werken waterpasserende en waterdoorlatende klinkers?

Zowel waterpasserende als waterdoorlatende klinkers voeren het teveel aan regenwater af in de grond, maar ze werken wel op een andere manier. Zo loodsen waterpasserende klinkers het regenwater naar de bodem dankzij hun brede voegen. Waterdoorlatende klinkers zijn dan weer opgebouwd uit poreus materiaal. Hierbij laat de open betonstructuur het regenwater letterlijk door. Een oprit in waterpasserende of waterdoorlatende klinkers is aangenaam om te betreden met de fiets of te voet.


waterpasserende tegels_ebema2
Ebema

JV Afsluitingen in Beringen is een tuinaannemer die gespecialiseerd is in het aanleggen van klimaatbewuste opritten met waterpasserende tegels van Eco Solutions voor meer waterfiltratie. Zo kunnen ze u tevens helpen bij de aanleg van uw parkeerplaats, terras of klimaatrobuuste tuin.


Wenst u meer informatie omtrent waterdoorlatende tegels of een klimaatbewuste oprit met waterdoorlatende klinkers? Neem contact op met JV Afsluitingen voor een offerte voor ecologische oplossingen.

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Tips voor het najaarsonderhoud van de tuin

Na een lange en uitzonderlijk warme zomer is de herfst ondertussen alweer in het land en als tuineigenaar weet u dan al hoe laat het is. Het najaar is de ideale periode voor het uitvoeren van heel wat

Comentários


bottom of page